Download plakat med skrivefelt     Her

Forestilling i landsby
Billede fra forestilling i Wertep, international teaterfestival 2011

Anmeldelse fra Børneteateravisen

Danseteater i medvind af Lone Nyhuus
Med musik og dans fra alle verdens hjørner fortæller Danseteatret NordenFra en enkel og smittende historie om at tæmme verdens vindebr

Danseteatret NordenFra: Ud i vinden.
Medvirkende: Performerne/danserne Elisabeth Groot, Gitte Kielberg, Marie Louise Maegaard og Helle Pørksen og musikerne Henrik Bredholt, Ann-Mai-Britt Fjord, Stefan Groot, Ole Jensen og Jeppe Nørgaard.

Fra "Ud i Vinden"Fra forestillingen "Ud i Vinden"

Vinden
Fra parade i Spjald, kulturprojekt i vestjylland 2003
"Det kalder jeg dans!" Den lille gut, der sidder ved siden af mig, siger ordene ud i luften, ud i den ufatteligt kolde april luft, der fylder skolens store udendørs amfiteater. Ordenen er ikke henvendt til nogen specielt, det siges bare, mens hovedet nikker i takt til musikkens rytmer - i øjeblikket er det vist fra Balkanområdet - og benene dingler lidt med.
Jeg er enig med ham. Det er dans eller rettere: Det er musik og dans i en energisk og levende sammensmeltning. Og netop denne morgen, og netop blandt disse børn fungerer det og smitter det. Fra det øjeblik, hvor de fem musikere, med baggrund i folke- og spillemandsmusik sætter gang i klarinetten, harmonikaen, violinen og trommerne flokkes børnene om ensemblet. Og det er ikke svært for de fire performere/dansere i de farvestrålende kostumer at hive alle skolens børn med rundt på skolens område; ned i amfiteatret, hvor der allerede sidder en flok lidt yngre børn fra de nærliggende børnehaver.
Så begynder spillet om de fire vinde, og hvordan en eller anden vestjyde - repræsenteret af Ann-Mai-Britt Fjord - engang forsøgte at tæmme den kolde nordenvind, den iltre østenvind, den milde søndenvind og den barske vestenvind. Med bevægelser hentet fra forskellige folks danse, danses de af hver deres danser. En afrikansk hofte, et par indiske fødder og et par danske træskotrin udfylder på bedste vis musikken, der som dansen, synes at komme fra alle verdensdele. En skinger balkanklarinet, en tung afrikansk tromme og en svingende violin fra nordlige himmelstrøg fortæller den enkle historie om vestjydens forgæves forsøg på at tæmme vindene fra alle verdenshjørner. Vind på fri fod
Mens vindene fanges ind og atter river sig løs, klappes der, piftes der og hujes der fra alle sider og fra alle aldersgrupper i amfiteatret. Ikke alle kan dog nøjes med at klappe: En lille treårig pige må rejse sig op og danse med; og det er der rigeligt plads til, så flere følger med.
Efter 30 minutters energisk fremstilling er fortællingen færdig. Men børnene vil ikke lade musikerne og danserne slippe og insisterer på et ekstranummer. Det får de, og derefter fejer musikerne ud af amfiteatret og tilbage til skolens egentlige område. I den kolde april-morgen følger børnene efter: løber, hujer og klapper.

"Jeg ved godt, hvorfor det er så koldt", kommer det fra en anden lille purk, mens han koncentreret og glad følger musikken med fødder og hænder. "Det er fordi den kolde nordenvind stadig er på fri fod!"

Kære Elisabeth og resten af jer gode folk Nordenfra.

Selv tak for sidst. Jeg synes også at det var en succes og her får I lige lidt klip fra institutionernes tilbagemeldinger:

"Tak for et godt arrangement. Vi hyggede os godt allesammen. mange hilsner Lillebo"

"Børn og voksne siger tusind tak for en rigtig dejlig formiddag i fredags det var simpelthen alle tiders. Vi deltager meget gerne en anden gang. Mange Hilsner Gurli Humlebo"

"Børnene har været meget optagede af det. De synger sangene og leger vindene. Svalereden"

Fra de andre institutioner har jeg fået mundlige tilbagemeldinger med nogenlunde samme ordlyd. Og Spjeloppen har skrevet et fint indlæg til FAXEN som er vores personaleblad:

" Børne – folkemusik - festival

Fredag d. 17 aug. deltog vi, Spjelloppen, i ”Folkemusikfestivalen for børnehavebørn” i Haslev. Vi havde forberedt os et par dage med at lave vimpler, øve på sangen og danse. Alle glædede sig til at skulle af sted på dagen. Vi kørte i vores bus til torvet, hvor vi samledes. Mens vi spændt fulgte tordenskyernes gang på himlen, tryllede vi musik- og danse-truppen ”Nordenfra” frem med ”Hokus pokus musik”. De fire verdensvinde blev introduceret, og sammen blæste, gik & dansede vi ned gennem gågaden med sang, musik og rytmer - også til stor glæde for øvrige fodgængere. Ved Sofiendalsskolens græsplæne stillede musikere og dansere op til forestilling, og vi andre sluttede kreds omkring dem. Det var en flot, udtryksfuld, legende og anderledes performance, som vi var meget glade for at kunne give vores børn. Vi synes, det er et rigtig godt initiativ fra forvaltningens side at arrangere og invitere til et sådan kulturelt input. Som enkelte institutioner har vi i dagligdagen begrænsede muligheder, hvilket gør det er endnu vigtigere for os at være opmærksomme på og gøre en ekstra indsats for at tage imod de tilbud vi får. Vi håber derfor, at vi kan ha’ lov til at glæde os til et lignede arrangement en anden gang. Vindene var med os, det holdt tørt gennem hele arrangementet. Tak"
Nordenfra

I sommeren 2003 arrangerede jeg et sommertræf for 400 arkitektstuderende fra hele Europa, og engagerede Nordenfra til at spille op til bal med nordiske toner og dans under åben himmel. Det blev en fantastisk oplevelse hvor musikerne både formåede at instruere og styre dansen samt spille med vild og ihærdig energi indtil solen gik ned. For de studerende som kom fra mere end 30 forskellige lande, var ballet et af de absolutte højdepunkter i de 14 dage de var i Danmark.

Anton Ryslinge, arkitekt.Gellerup
Fra Kulturprohektet "Ansigt til ansigt - Gellerup festuge2011